top of page

Från skyddsrum till ledarskap - vikten av ledarens förmåga att handskas med smärta?

Uppdaterat: 4 apr. 2023

Vad skulle du säga om jag påstår att den kanske viktigaste faktorn för din egen framgång som ledare eller för den delen för det mesta du vill lyckas med, är din förmåga och ditt agerande kring att hantera "smärta"?

AI genererad bild av mig i "midjourney bot" med prompten kring ovisshet och ledarskapssmärta.


Datumet är den 28e juli 1993 och jag har precis fyllt 15 år. Belägringen av Sarajevo har nu pågått i cirka ett och ett halvt år och det finns inget slut på kriget i sikte.


Vi firar min födelsedag i skyddsrummet och det jag än idag har med mig är hur mycket glädje som alla i den där källaren hade, trots all smärta som pågick, samt hur människor såg till att hantera de flesta utmaningar.


Nästan som om människan har en förmåga att hantera oerhörd smärta och ändå röra sig framåt.


Vad är det för förmåga människan har inom sig för att klara av hur mycket smärta som helst och ändå klara sig igenom det? Och kan vi alla klara av det lika framgångsrikt?


Kan det vara så att vissa klarar mer och andra mindre?


Kan det vara så att vissa hanterar bara symptom men inte själva orsaken till smärta?


Byggnaden vi bodde i (under kriget) och vars källare vi använde som skyddsrum i ca 3års tid.


Många gånger när jag får ett problem eller upplever rädsla för något, tänker jag tillbaka på den dagen i skyddsrummet. Tänker på mina föräldrars ledarskap och förmåga att hantera smärta som tursamt nog ingen av oss i västvärlden kommer i närheten av oavsett hur stora problem vi anser oss ha.


Kanske är det det som till min hjärna säger: "kom igen det finns värre problem, hantera det bara".


Varför berättar jag det här? Jo det är just detta som är ämnet för artikeln idag.


Våra ledares förmåga att hantera smärta och att det är just den smärttröskeln som avgör hur långt vi kan nå.




Kan det vara så att det som skiljer de ledare som lyckas överkomma alla hinder från de som stagnerar eller når platå är deras förmåga att hantera smärta.


Ju mer smärta du kan hantera, desto högre kan du gå.


Här är en enkel algoritm (för er som gillar data och struktur):


  • Tillväxt = förändring

  • Förändring = förlust

  • Förlust = smärta


Det ger oss:


  • Tillväxt = Smärta


Det spelar ingen roll vilken bransch du arbetar inom, din smärttröskel kommer antingen att höja dig, få dig att stagnera eller till och med sänka dig eftersom det finns något inom oss som säger: Jag vill inte ha smärta.


Men kan det vara så att mostånd mot smärta krävs för framgångsrikt ledarskap?


Om du leder, så kommer du att behöva leva med smärta. Du kan inte leda utan att uppleva smärta.

Men det som är intressant är hur vissa personer viker för smärtan och hur andra uthärdar den. På ett konsultuppdrag några år sen fick jag en gång frågan: Hur orkar du?


Vaddå tänkte jag, ledarens uppdrag handlar om att lösa problem. Till den grad att om allt är lungt och går bra, då skriker hela kroppen, HALLÅ!... Vad har du nu missat?


Utan problem behövs inte ledaren, då hela uppdraget handlar om att leverera resultat genom att navigera i ett hav av utmaningar/smärtor.


Som Simon Sinek har påpekat i sin bok "Leaders Eat Last" (adlibris länk här), besitter stora ledare en unik förmåga att hantera smärta. De förstår att tillväxt innebär förändring och förändring innebär förlust och att de som är ansvariga för att leda trots sina egna mänskliga instinkter att undvika smärta.


Detta synsätt upprepas av ledarskapsexperten Sam Chand, som hävdar att "du kommer bara att växa till gränsen för din smärta".


Chands omfattande erfarenhet av ledarskapskonsultarbete över hela världen, bekräftar att den främsta anledningen till varför vissa ledare kan uppnå höga nivåer av framgång medan andra stagnerar eller till och med backar, är deras förmåga att hantera smärta.


Se Changs intervju om hur hantera smärta:



Chand hävdar att en ledarens smärttröskel är den avgörande faktorn för deras framgång. "Om du kan höja denna smärtkapacitet högre", säger han, "kan du växa högre." Detta innebär att ledare som undviker smärta i slutändan kommer att vara begränsade i sin tillväxt, medan de som omfamnar den kommer att fortsätta att klättra högre.


Chands påstående att "du kan inte leda utan att blöda" upprepas av många framgångsrika ledare.


Steve Jobs sa en gång, "Jag är övertygad om att ungefär hälften av det som skiljer framgångsrika entreprenörer från icke-framgångsrika är ren uthållighet."


Faktum är att forskning har visat att motståndskraft, eller förmågan att återhämta sig från motgångar, är en av de viktigaste egenskaperna en ledare kan ha.


Bra ledare behöver dock inte bara kunna klara sig igenom smärtan utan även agera på rätt sätt:


Man skulle kunna dela in smärta i 2 delar:


  1. Smärtan som uppstår när symptom uppstår. Alltså obehag som uppmärksammar ledaren på en utmaning som behöver lösas. Dessa stör oss och tar vår uppmärksamhet men de drivs av ett djupare problem.


  1. Det obehag som kommer av att göra det som är nödvändigt för att utrota orsaken till symptomet.


Mindre framgångsrika ledare är de som bara fokuserar på symtomet och inte tittar under det.


Till exempel kan en försäljningschef vars team inte landar försäljningen säga: "Ni måste ringa fler telefonsamtal. Här är allas nya mål: ring 20 % fler telefonsamtal. Lycka till!


Det finns några gånger då detta kan vara lösningen, men enligt min erfarenhet av organisationer behöver ledaren diskutera och våga angripa de djupare drivkrafterna till den omedelbara symptomet att försäljningen viker.


Bra ledare vet att det kan finnas ett antal saker som driver den dåliga försäljningen, och de kommer att fördjupa sig i dessa.


Det är smärtsamt att göra jobbet för att ta reda på vad den verkliga orsaken är. Det är också obehagligt, och tar energi.


Men den typen av investeringar kommer att löna sig med tiden.


Här är vad jag vill att du ska förstå:


Om du vill nå nya höjder och bli en bättre ledare, måste du lära dig att hantera smärta. Ju högre du vill gå, desto större smärta måste du klara av. Det är lätt att bli överväldigad och vilja fly från smärtan, men jag vill uppmuntra dig att ta itu med den istället.


Människan har fight or flight mentalitet, men det finns en annan som en god vän uppmärksammade mig på i veckan, och det är göm dig. Den sista är den värsta och är rena motsatsen till ledarskap.


Genom att leda genom smärta, visar du styrka och mod. Du kan omfamna smärtan, lära dig av den och växa som person. När du visar upp dessa egenskaper, kommer människor att se dig som en mer respekterad ledare.


Så när du möter smärta och utmaningar, se det som en möjlighet att växa och utvecklas. Genom att bryta igenom smärta, kan du överskrida din egen potental som begränsar dig och därmed nå nya höjder.


Använd symptomsmärtan för att fråga "varför" och hitta djupare anledning till problemet/smärtan. Vågar du möta smärtan och investera tiden i att lösa orsaken till problemet så når du högre framgång.


Kom ihåg att du bara kan växa till gränsen av din smärta. Så istället för att fly från det, använd det som en möjlighet att utvecklas och bli en bättre version av dig själv.


Tänk på alla de som varje dag uthärdar mycket högre smärta än vad du nu upplever och de klarar det, varför kan inte du?


Välj inte det bekväma, där ligger inte belöningen!


Tack för att du har kommit såhär långt ner!


Tankar, åsikter? Kommentera här eller på LinkedIn.


Hälsning

Adnan

201 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page