top of page

Bli en digital rockstjärna som ledare: 4 tips kring var du ska börja

Uppdaterat: 21 feb. 2023

I denna artikel undersöker vi hur digital transformation påverkar traditionella ledarskapsmodeller och hur man kan anpassa sig för att lyckas i en allt mer digitaliserad värld

Låt oss ta en titt på hur du kan bli en digital rockstjärna som ledare i den digitala världen!


Digital transformation är en av de viktigaste utmaningarna du står inför, men det är också en av de mest utmanande.


Genom att förstå de teknologier som påverkar din verksamhet och uppmuntra en kultur av innovation, kan du bli en framgångsrik ledare inom digital transformation.

Så här kan du bli en digital rockstjärna som ledare:

1) Förstå tekniken men också vad som krävs för den:


Digital transformation handlar om att förstå teknologin som påverkar din verksamhet.


Så lär dig gärna lite om hur IT fungerar, alltså grunderna innan du börjar kasta dig in på molnlagring, dataanalys, IoT och AI.


Det kan verka skrämmande till en början, men när du behärskar grunderna, kommer du att ha en större inblick i hur du kan använda dem för att öka effektiviteten och lönsamheten i din organisation.


Att förstå hur IT fungerar och är uppbyggt är A och O. Ofta kan dagens ledare direkt förstå vad som krävs för att bygga en fysisk produkt. Man kan liksom ta på det och man kan utgå från sin tidigare erfarenhet. Men att bygga en AI chattbot eller en digital produkt har få icke IT nära ledare närainpå noll erfarenhet av.


Samtidigt förväntas dessa ledare ta beslut om digitala projekt samt dess påverkan. Hur ska man kunna göra det om man inte förstår vad man pratar om. Lita på din IT ledning är bra men egen förståelse även på högsta nivå kan bli skillnaden om du lyckas i en digital värld.


Du behöver utmana dig själv och ofta försöka angripa de digitala utmaningar så som du hade angripit ett helt nytt affärserbjudande (för det kan du förhoppningsvis). Du utgår från mycket osäkerhet, du vill ha backup i data, undersökningar, analyser, du ser över processerna, du funderar på roller, du funderar på marketing, du funderar hur produkten ska säljas, hur den ska produceras, vad kommer den kosta, vad måste ROI vara.. ja du ser.. att bygga en ny digital lösning liknar rätt mycket, men i ett område du inte förstår så mycket kring. Då kan du inte heller se riskerna oavsett hur mycket du litar på IT folk.


Lär dig!


2) Skapa en innovativ kultur:


Digital transformation handlar om att tänka utanför boxen. Så var inte rädd för att prova nya saker. Tro inte att digitala lösningar färdiga för just ditt företag/behov finns därute. Det finns fantastiska verktyg men du måste anpassa de och framförallt lära dig begränsningarna samt prova dig fram. No easy cuts här inte oavsett hur bra säljarens presentation var!


Skapa en miljö där nya idéer kan födas och testas. Använd brainstorming-sessioner och andra metoder för att uppmuntra dina anställda att tänka kreativt och bidra med nya idéer.


3) Anpassa dina arbetsprocesser, kommunicera och samarbeta:


Digital transformation handlar inte bara om teknologi, utan faktiskt mer om ledarskap, processer & förändring av arbetssätt. Vet ej hur många gånger en digitaliseringsworkshop börjar med att man blir förvånad av alla detaljer om arbetssätt nu och sen man måste svara på. Datafrågor ska vi inte ens gå in på.


90% av jobbet med att laga en perfekt middag är förberedelser, sortering av råvaror, mätning, hackning och iordningsställande och 10% är dukning och njutning av maten. Samma med digitala projekt.


Tänk på nya sätt att kommunicera, samarbeta och fatta beslut. Använd digitala verktyg för att effektivisera kommunikationen och samarbetet i din organisation.


Var öppen för förändring och anpassning.


4) Investera i utbildning:


Min erfarenhet är att man ofta glömmer kraften i lärande och introduktion, onboarding av nya digitala lösningar. Det tar tid för alla individer i organisationen att lära sig nya färdigheter och ha kunskap om nya teknologier. Så se till att investera i utbildning och träning för att hjälpa dina anställda att utvecklas och anpassa sig till denna nya verklighet.


Ovanstående är svårt och du kommer att bli irriterad. Senast i veckan hörde jag, men vad ska jag göra mer, står ju på intranätet. Det handlar om att anpassa sin information och förbereda introduktion och utbildning precis som vilken annan steg i projektet som helst. Det är bara att göra och förstå att människor kanske inte kommer att vara lika entusiastiska som du över ditt fina nya verktyg.

Genom att använda dessa fyra tips kan du bli en digital rockstjärna som ledare och anpassa dig till digital transformation. Så omfamna teknologin, tänk utanför boxen, anpassa dina arbetsmetoder och investera i utbildning. Då kan du leda din organisation till framgång i en alltmer digitaliserad värld!


Har jag missat nåt?

Låt mig veta! Lämna en kommentar här eller där du hittade inlägget först!


Ha det så bra och gillade du att läsa mina inlägg, prenumerera så får du det direkt i din inbox nästa gång jag publicerar!


20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page