top of page

"Maximera din potential - Så här utvecklar du ett vinnande mindset som ledare (2023)

I den snabba och konkurrensutsatta affärsvärlden krävs det mer än bara hårt arbete och talang för att lyckas. Det krävs ofta ett vinnande mindset som frigör din fulla potential.


Men hur utvecklar du ett vinnande mindset? Hur bygger du instinkten att ta dig igenom utmaningar och leverera på dina löften även när det känns hopplöst?

Då och då brukar jag coacha inivider som antigen har fastnat i sin karriär eller befinner sig i en situation där de tvivlar på sin förmåga att lyckas i ett uppdrag eller sin dröm. Ofta tycker de inte att de inte har "vad som krävs" och kör fast i egna övertygelser om världen omkring de. MEN de är bara övertygelser ELLER?


Ofta finner vi tillsammans att nyckeln ligger i ens egen syn på saker och ting. De svåraste personerna att slå i affärsvärlden är de som är skickliga, har ett bra mindset och är självsäkra i sina förmågor. Å andra sidan tenderar de som är skickliga men har ett svagt mindset att vackla när det verkligen gäller.


Mindset är väldigt viktigt och självförtroende är superviktigt, det är ett väldigt viktigt ämne när vi pratar om att lyckas med olika saker, speciellt ledarens utmanande vardag. Jag gillar att prata mycket om egna narrativ och hur ledaren uppfattar saker, hur man ser på saker, hur man ramar in saker kopplat till ett givet kontext.


Hur lyckas du och faktiskt presterar till den kompetensnivå som du har?


Jo, jag tror att det har mycket att göra med vad som händer i din hjärna när du behöver lösa ett givet problem.


John Danaher, en av världens mest kända kampsport coacher pratar i videon nedan om "parable of the plank". Extremt intressant om hur vi klär själva problemet med kringliggande omständigheter som i vår hjärna påverkar hur vi uppfattar själva utmaningen.


Om du går över en planka är det väldigt lätt om jag lägger den på golvet. Men om jag sätter den 10 meter upp i luften mellan två byggnader så helt plötsligt blir samma utmaning nu väldigt mycket svårare, varför? Jo ditt tänkesätt nu är riktat mot jag kan falla, jag kan dö .


Med andra ord ditt tankesätt är någon annanstans än att utföra uppgiften vilket är att gå över plankan.


Hör Johns egen berättelse (utvalda 50 sekunder ur videon) nedan:
Det är samma för våra uppfattningar kring ledarskaps eller arbetsrelaterade utmaningar. Det är vi själva som omger våra uppgifter med narrativ eller egna övertygelser som skiljer sig från logiska sanningar.


Hur uppstår sådana "egna berättelser eller övertygelser"? Jo vi tar in extremt mycket externa egna påståenden om världen runt omkring oss men som vi tror påverkar oss. Det är dock viktigt att träna sig själv på att särskilja dessa påståenden från fakta.


Låt mig ge er ett exempel. I ett samtal med en ledare så berättade han om hans utmaningar och sa att han har fått ett omöjligt uppdrag. Ok, är då det omöjliga uppdraget ren fakta, alltså en logisk sanning eller är det hans uppfattning om situationen. Kan det vara så att han är så fokuserad på att falla från plankan så att det enda han ser är problem och utmaningar.


Allt handlar om psykologi och hur vår hjärna samt våra primala instinker påverkar våra beslut.


Men om vi kan tvätta bort allt sånt genom att aktivt särskilja fakta från uppfattningar så har vi en större chans att faktiskt genomföra handlingar framåt.


Vidare behöver vi prata om att försöka gå ifrån negativa uppfattningar/övertygelser och omvandla de till positiva uppfattningar/övertygelser.


Har ni någonsin träffat på en mycket framgångsrik person (så som du uppfattar framgång)?


Jag blir helt förbluffad av alla positiva övertygelser de har byggt i sin egen hjärna och är helt imponerad av deras förmåga att se möjligheter i allt. De tänker nästan, ja jag missade detta tåg, kul, nästa som kommer blir än bättre och kanske bra jag missade denna.


Jag testade själv. Inte så länge sedan sa en uppskattad medarbetare upp sig i mitt team. Första känslan som flög igenom min mage är en massa problem, rädslor för uppdraget, ångest att behöva rekrytera igen osv. Men sen testade jag!


Jag testade att vända på mitt mindset och vara glad för min kollegas skull för i sin egen övertygelse gör hon någonting som hon tror på, och för min egen del, trots att jag hade en bra kollega så fokuserade jag på möjligheten att försöka hitta en som har än bättre kvalifikationer för uppdraget i fråga. Det gjorde ångesten att behöva rekrytera till att det nu helt plötsligt blev en kul uppgift att göra.


Du måste tro att det finns en möjlighet där ute och du kommer att hitta nästa möjlighet, det finns alltid ett annat tåg.


Egna uppfattningar/övertygelser är bara sanna om du själv innerligen tror på de! De gör inga logiska anspråk på världen omkring dig, de gör inga vetenskapliga påståenden utanför logiken.


För att klara av att prestera på den kompetensnivå du besitter behöver du arbeta med det som pågår mellan dina öron.


Du måste utveckla ett mindset som inte låter negativa tankar hindra din framgång. Detta innebär att byta kanal från negativa tankar till positiva och att inte ge utrymme för dåliga idéer i ditt sinne.

Här är fem konkreta tips för att hjälpa dig att utveckla ett vinnande mindset:

  • Fokusera på dina egna övertygelser:

Ditt narrativ formar din syn på saker och ting och hur du uppfattar dem. Fokusera på att utveckla ett positivt och stärkande narrativ som hjälper dig att övervinna alla utmaningar.

  • Behåll självförtroendet:

Självförtroende är nyckeln till att utveckla en kraftfull mindset. Tro på dina förmågor och lita på att du kan nå dina mål.

  • Omfamna utmaningar:

Skräms inte av utmaningar. Se dem som möjligheter till tillväxt och utveckling.

  • Behåll en positiv inställning:

Din inställning är allt. Behåll en positiv inställning och fokusera på möjligheterna istället för hindren.

  • Fortsätt lära:

Framgång kräver ständig inlärning och tillväxt. Fortsätt vara nyfiken och lära dig för att hålla dig före konkurrensen.Sammanfattningsvis är utvecklingen av ett vinnande mindset avgörande för framgång som ledare. Genom att fokusera på din övertygelse och uppfattningar, behålla självförtroendet, omfamna utmaningar, upprätthålla en positiv inställning och fortsätta lära dig, kan du bygga det starka mindset som kommer att hjälpa dig att nå dina mål vinna över dig själv!


Tack!


Har jag missat nåt eller nåt du vill lägga till? Kommentera och dela gärna


//Adnan

197 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page