top of page

IT-budgetnedgång (2023): 5 råd att utmana dig själv med

Uppdaterat: 22 feb. 2023


IT spend enligt Gartner prognistiseras växa med endast 2,4% jämfört med föregående år, vilket är en minskning från 5,4% prognostiserat under 2022. IT tjänster och mjukvarulösningar fortsätter att öka medan utrustning, datacentersystem och kommunikation minskar avsevärt.


Detta är i sig inget konstigt i svåra tider där många företag har utmaningar med bibehållen eller ökad lönsamhet.


Många brottas med frågan vilka kostnader man ska skära ner och hur man ska prioritera speciellt efter en tid av stora satsningar. Under de "goda" åren har företag runt om i Sverige satsat på digitalisering och byggt upp nya förmågor både tekniska och kompetens/resursmässiga. Nu när kostnaderna ökar, det är svårt att öka intäkter och de gamla ROI planer på tidigare IT sastningar ej har gett resultat än, ser man att fler och fler företag drar åt svängremmen.


Men man kan fundera på om strategin att vara för aggressiv med att dra ned kostnader (och kanske personal) kan vara ett misstag i längden. Teknik är alltid avgörande för att kunna skapa värde för sina kunder, särskilt under en nedgång.


De flesta prognosmakare tror att ekonomin kommer att återhämta sig under andra halvan av 2023 (vi får väl se).


Därför bör IT - chefer under 2023 fatta de rätta besluten som positionerar deras företag och teknik för framtiden samtidigt som man ser över hur man kan minska kostnader här och nu.


Allt börjar med att optimera budgeten, men det måste göras rätt med kund- och medarbetarupplevelsen som ledstjärna.


Här är några åtgärder som man kan fundera på vid sidan av de traditionella tillvägagångssätten att dra ner på kostnader här och nu.

  • Kompetens:

Om du kan, bygg upp kompetensstyrkan medan konkurrenter skär ner för mycket, nu när många techbolag varslar kan du få kompetens du inte hade kunnat nå annars.


Undvik att säga upp personal inom teknik och kompetenser som gör dig motståndskraftig och möjliggör differentiering.


Att skära ned där kan snabbt slå tillbaka när tiderna vänder:

Du förlorar fördelarna med dessa tekniker och dina mest värdefulla talanger kan lämna företaget, vilket kan vara svårt att ersätta när marknaden återhämtar sig.

  • Rationalisera din molnstrategi.

Det kan finnas överutgifter i molnet, det är dags att rensa upp.


Skapa en ägare för molnkostnader och omfamna molnfinansiell hantering.


Använd molnkostnadsstyrnings- och optimeringslösningar för att hitta ohanterade resurser, stäng ner redundanta tillgångar, ta bort onödig åtkomst och finslipa faktureringen.

  • Fokusera på att bygga upp..

.. motståndskraft som kommer ge en långsiktig marknadsfördel. Du kan inte överge innovationen – den är livsviktig för din tillväxt och differentiering i framtiden.


Istället bör du kanske planera för att prioritera dina innovationskostnader


Att investera i motståndskraft (till exempel AI infrastruktur, data readiness) kommer att förbereda dig bättre för nästa tekniksprång och kommer att ge den solida grund du behöver när du jagar nya möjligheter i framtiden.

  • Prioritera

Detta är inte det lättaste speciellt efter att vi under flera år har byggt upp en innovationskultur och ständigt sug efter att digitalisera allt från processer till erbjudanden.


Nu handlar det dock om att välja det som skapar mest värde både här och nu men också framåt. En prioritering kan vara att gå tillbaka och följa pengarna:

  1. Vad skapar mest kundvärde och ger mest ROI vad gäller intäkter?

  2. Vad bidrar till minskade kostnader?

  3. Vad är strategiskt viktigt som skapar värde imorgon?

Att lyckas med stakeholder management dock... ja det är en helt annan artikel :-)

  • Se över IT strategin med framtidens kostnadsminskning i sikte

Många av de större organisationerna en uppsjö av "legacy" system och plattformar som man har byggt upp över tiden (alla andra än du som läser detta såklart) och det kan vara så att i de goda tiderna så körde man på utan att utvärdera om din lösning är den mest kostnadseffektiva på sikt.


Nu är det kanske dags att börja fundera på om de plattformarna går att ersätta med annan typ av teknik som möjliggör större flexibilitet och mindre kostnader över tid. Jag vet att att det i sig är en satsning idag.. men vad har du för alternativ?


Teknikchefer i Sverige bör ta till sig dessa råd och anpassa dem till de specifika behoven på den svenska marknaden och egen verksamhet. Det är lätt att fokusera på här och nu i syfte att minska den omedelbara kostnaden men jag tror att man behöver lyfta blicken och se IT från affärens synvinkel både på kort och lång sikt.


Har jag missat nåt? Har du egna tankar?

Låt mig veta! Lämna en kommentar här eller där du hittade inlägget först!


Ha det så bra och gillade du att läsa mina inlägg, prenumerera så får du det direkt i din inbox nästa gång jag publicerar! Dela gärna!

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page